ANDRE MENNESKERS OPLEVELSER
Din egen skyld, at du blev taget på brysterne
Hilde arbejdede som afløser på et plejehjem i sit sabbatår efter gymnasiet. En aften, da hun gik aftenvagt, kom hun til en af beboernes værelse for at sige godnat. Hilde kom godt ud af det med den ældre mand, og fordi han var ensom, og hun gerne ville give ham omsorg, var hun begyndt at give ham en godnatkrammer, enden han skulle sove. Men denne aften krammede beboeren ikke igen, men tog i stedet Hilde på brysterne.
“Han fokuserede blikket på mine bryster, da han gik imod mig. Det var et skræmmende udtryk,” fortæller Hilde.
Hun talte efterfølgende med beboeren, som sagde undskyld og var ked af det. Men da hun fortalte kollegerne om det, mødte hun ingen forståelse for den ubehagelige situation.
“De sagde, det var min egen skyld, fordi jeg havde givet ham en godnatkrammer,” fortæller Hilde. Efterfølgende var det kollegernes reaktion, som sad dybest i hende.
“Som om jeg havde bedt ham om at tage mig på brysterne. Det gjorde mig vred”.
Mette mistede lysten til faget
Mette arbejdede på en kro, hvor kroejerens mand udsatte hende og andre ansatte for gentagen chikane. Hun blev gramset på brystet, taget på røven, råbt ad og nedværdiget på det groveste. Hun var en “kælling”, en “smatso” og en “hjernedød elev”.
“Han tog os på brystet og på røven. Det var værst, når han havde drukket, og han lugtede tit af alkohol,” siger Mette, der flere gange forsøgte at sige fra.
“På et tidspunkt gik alle de ansatte til chefen (ejer og hustru til overgrebsmanden, red.) og bad hende om at gøre noget ved det. Hun slog det hen og sagde, at det var fordi, han havde sovet dårligt og havde ondt i benet”.
Den vedvarende chikane påvirkede Mette kraftigt.
“Jeg sagde, at han skulle lade være. Men jeg fortalte det ikke til nogen og tænkte tit, at hvis jeg nu bare gør, hvad han siger, så går det nok over. Han drev mig længere og længere ud. Jeg havde ikke lyst til at tage på arbejde. Og jeg gik konstant på listefødder, for man vidste aldrig, hvilket humør han var i,” fortæller hun.
Selv om hun altid gerne har villet være kok, har oplevelserne på kroen skræmt hende.
“Jeg har mistet lysten til faget. Jeg er enormt bange for, at det kommer til at ske igen. Der er ingen retningslinjer, og det er blevet helt normalt i faget, at man må tage på eleverne og råbe og skrige ad dem,” siger Mette, der aldrig har fået psykologhjælp.
Afgørelse:
Tvistighedsnævnet, som er første instans for sager om seksuel chikane, gav Mette medhold. Men Landsretten frifandt kroejeren og hendes mand bl.a. på grund af manglende bevisbyrde – en opvasker, som skulle have vidnet, var bange og nervøs for at vidne mod kroparret, fordi hun stadig er en del af lokalsamfundet.
Køb dig en dildo
Da Monika arbejdede som kokkeelev, blev hun udsat for chikane og sexchikane. Flere gange om ugen blev den dengang 18-årige Monika kaldt ind på chefens mørke kontor. Her blev hun enten skældt huden fuld og fik at vide, at hun både var dum og ikke duede, eller også blev hun udsat for grov sexchikane. Som regel var chefen, ifølge Monika, beruset.“Skal jeg købe en dildo til dig”, foreslog chefen også ved flere lejligheder.
“Han sagde til mig, at jeg var en pæn pige, men at jeg manglede selvtillid. At jeg skulle undersøge mig selv over det hele og med et spejl forneden,” fortæller Monika.
“Han ødelagde fuldstændig min selvtillid. Jeg var ked af det hver dag og frygtede timerne på jobbet”. Monika turde ikke sige noget til nogen og gik med det alene i halvandet år.
“Jeg ville klare det selv. Jeg ville jo gerne have min uddannelse og ville ikke miste min læreplads. Jeg skammede mig og var bange for, at det var min egen skyld”.
Da hun endelig gik til sin skole og sagen blev taget op af fagforeningen, fik Monika en ny læreplads. Men hun måtte stoppe, da hun har udviklet angst og får psykologbehandling. Hun har opgivet drømmen om at blive kok.
Afgørelse:
Monika fik tilkendt en godtgørelse på 85.000 kroner. 25.000 kroner for sexchikanen og resten for tab af uddannelsesgode og mangelfuldt ansættelsesbevis.
(HK undersøgelse)
Kunder misforstår Mikaels gode service
Mikael arbejder som sælger i en elektronikafdeling, hvor man kommer rimelig tæt på folk, når man skal forklare og vise noget. Nogle af kunderne – ofte kvinder, der er ældre end Mikael – misforstår den gode service og kommer hele tiden med små berøringer og flirtende bemærkninger.
“Det synes jeg er lidt mystisk, både at de har behov for det, og at de bliver ved. Er det helt slemt, træder jeg et skridt tilbage. Men det er ikke noget, jeg tænker videre over. På en eller anden måde er det en del af jobbet og noget, man må leve med,” fortæller Mikael.
”Jeg har dog også oplevet nogle af mine kvindelige kollegaer blive klappet bagi af mandlige kunder, og jeg har lige hørt om nogle, der oplever en bestemt kunde, der kommer meget tæt på og står og stønner. Så det er forholdsvist normalt, at der ind imellem er ubehagelige kunder, der går over grænsen. Det er op til os selv at sige personligt fra, for det er ikke noget, vi er blevet trænet i.”
I dag har Mikael været på et konflikthåndteringskursus, som har rustet ham til lignende situationer i fremtiden.
“Jeg synes, arbejdsgiverne burde sørge for, at vi alle fik noget mere oplysning om, hvordan vi kan tackle det. Det konflikthåndteringskursus, jeg var på, kunne være en god start. Så der ligesom var en fast procedure, og alle fik redskaber. For der vil altid være nogen, der kommer ud for de her ting. Vi kan ikke ændre alle menneskers adfærd, men vi skal være rustet til at tackle det.”
Kilde: https://www.hk.dk/~/media/dokumenter/om%20hk/presse/underoverfladensexchikane.ashx
Det var pinligt
Beate var elev på en arbejdsplads, hvor chefen overskred hendes grænser gang på gang.
“En dag, da vi sad i en bil sammen, væltede han pludselig ind over mig og ville kysse mig. Jeg gik totalt i panik og skyndte mig ud af bilen,” fortæller Beate.
“Der var også en gang, hvor jeg var ude på et lager og skulle op på en skammel, og så havde han pludselig hånden mellem mine ben. Han kunne også finde på at stikke en finger ind og prikke mig på huden, hvis jeg havde en løs bluse på.”
Beate fortalte ikke nogen om de ubehagelige oplevelser.
“Jeg syntes, det var så pinligt, så jeg snakkede ikke med nogen om det. Ikke engang min bedste veninde. Jeg fortsatte også min elevtid ud og lidt til. Men til sidst sagde jeg op, fordi jeg ikke kunne holde det ud mere.”
I dag kan Beate godt se, at hun burde være gået til chefen, som nok havde hjulpet hende.
”I dag ved jeg, hvor vigtigt det er, at man skal sige det til nogen. På min nuværende arbejdsplads er jeg sikker på, min chef ville tage hånd om det, hvis hun hørte, sådan noget foregik. Men det kræver jo, at hun får kendskab til det. Så den vigtigste opfordring må være, at man skal fortælle om det, hvis man føler sig sexchikaneret.”
Kilde: https://www.hk.dk/~/media/dokumenter/om%20hk/presse/underoverfladensexchikane.ashx
Din lede bøsse:
Klaus er homoseksuel og oplevede i en periode, at kolleger brugte udtrykket “Din lede bøsse” som et nedsættende skældsord overfor andre.
“Ikke at jeg blev kaldt det, men jeg syntes, det var ubehageligt at høre på, og jeg brød mig ikke om det. Det er dumt og unødvendigt at bruge folks seksualitet som et nedsættende skældsord,” fortæller Klaus. Han valgte at sige ligeud til de pågældende kolleger, som brugte udtrykket.
“Folk blev lidt forskrækkede og sagde, at det jo ikke var mig, de havde noget imod. Men når jeg forklarede, at det at bruge det udtryk føltes nedværdigende for min seksualitet, kunne de godt forstå det. Og så holdt de op med at sige det. Jeg vil respekteres på lige fod med alle andre. Og når jeg føler, jeg bliver trådt på, så reagerer jeg spontant og naturligt. Og så behøves der ikke blive gjort mere ud af det.”
Klaus følte, at der i forvejen var et godt arbejdsmiljø, og at han derfor kunne sige fra overfor sine kolleger.
“Jeg tror, det handler om, at man selv skal italesætte det med det samme, hvis man bliver talt til eller behandlet på en måde, der føles ubehagelig. Så undgår det at vokse sig til store issues.”
Kilde: https://www.hk.dk/~/media/dokumenter/om%20hk/presse/underoverfladensexchikane.ashx
Kvinde blev kaldt smatfisse
Et HK-medlem blev udsat for sexchikane af sin arbejdsgiver i det meste af sin elevtid i en butik. Arbejdsgiveren begyndte med at fortælle sjofle vittigheder og begyndte derefter hver dag at komme med bemærkninger med seksuelt indhold. Han fortalte om sine fantasier og sit sexliv med konen. Han spurgte ofte, om hun ”havde fået noget stav i går”. Han kaldte hende smatfisse og sagde, at han godt vidste, hvad hun var for en. Hun bad ham tale ordentligt og truede ham med, at hun ville fortælle hans kone om hans opførsel. Han svarede dog bare, at han så ville sige til hendes kæreste, at hun havde været ham utro. Arbejdsgiveren begyndte herefter også at udøve fysisk sexchikane. På et tidspunkt kom han bagfra og trak lynlåsen i hendes bukser ned. På et tidspunkt prøvede han også at kysse hende.
Afgørelse:
HK kørte sagen i Tvistighedsnævnet, der endte med at afgøre, at hun skulle have en godtgørelse på 30.000 kroner i henhold til ligebehandlingslovens § 4.
Blev taget på ballerne – og derefter fyret
En kvinde var ansat i en boghandel og blev to gange inden for en uge taget på ballerne af bogholderen. Det fortalte hun til sin chef – boghandlens ejer. Kort tid efter blev hun opsagt.
Afgørelse:
Byretten tilkendte hende en godtgørelse på over 32.000 kroner fra sin chef i henhold til ligebehandlingslovens § 4, og en godtgørelse på over 13.000 kroner fra bogholderen i henhold til erstatningsansvarsloven. De blev dog begge frikendt i landsretten, da hun efter råd fra sin psykolog ikke mødte op for at afgive forklaring, fordi det ville være for hårdt.
Chefen talte konstant om sex
En kvindelig butiksansat blev udsat for sexchikane af sin chef. Han talte utrolig meget om sex. Han fortalte bl.a. at han var blevet voldtaget af sin barnepige som barn, at han havde haft sex med sin søster og var blevet udsat for gruppevoldtægt. Hun sagde, hun ikke ville høre om det, men han blev ved. Han kommenterede også på hendes bryster og begyndte at stille sig tæt op ad hende, røre ved hendes arm og kind og tog fat om hende hofter, når han skulle forbi hende.
Afgørelse:
Både byretten og landsretten afgjorde, at hun skulle have en godtgørelse på 60.000 kroner i henhold til ligebehandlingslovens § 4.
Kollega udsatte elev for sexchikane
En kvinde var ansat som elev i en blomsterforretning og blev udsat for sexchikane af en mand, som bragte blomster ud for forretningen. Han tog hende på ballerne og forsøgte at kysse hende. Hun turde dog ikke fortælle nogen om det, fordi hun var bange for, at ingen ville tro hende. Så hun sygemeldte sig, og elevforholdet blev ophævet.
Afgørelse:
Både byretten og landsretten afgjorde, at hun skulle have en godtgørelse på 5.000 kroner i henhold til erstatningsansvarsloven.